Mijn kind wil stage lopen op Curaçao!

De ene ouder is gelijk helemaal enthousiast en de andere ouder zit toch met een aantal vragen, wat volkomen begrijpelijk is.

Wij willen u graag toelichten wat uw zoon of dochter staat te wachten maar ook voor u als ouder.

Aan de andere kant van de wereld...

Curaçao ligt op een kleine 8000 km van Nederland vandaan, ongeveer 10 uur vliegen.

Helaas is de media niet altijd even positief over Curaçao, waardoor de leuke ervaringen, rijke cultuur en mooie natuur onderbelicht blijven. Maar inderdaad, criminaliteit komt soms voor, mede vanwege de armoede die heerst onder een deel van de bevolking, dat willen we zeker niet ontkennen, maar dit vind je ook in alle grote Nederlandse steden.

Wij zeggen altijd dat je Curaçao kunt vergelijken met een stad als Amsterdam, met onze gezellige wijken, veel culturen en diversiteit. Er is van alles te beleven en te ontdekken.

Het is goed te beseffen dat er jaarlijks duizenden studenten naar het Curaçao komen voor een onvergetelijke stage of werk periode en dat het eiland ook volledig gericht is op studenten en toeristen. Hierdoor zijn er genoeg faciliteiten en voorzieningen om de veiligheid te waarborgen.

Een voordeel is dat uw kind super snel aansluiting zal vinden bij andere jongeren die ook dezelfde ervaring tegemoet gaan; Een nieuw land ontdekken, vaak voor het eerst op hun zelf gaan wonen en zelfstandig worden. 

Wij hebben voor u de meest gestelde vragen en antwoorden van ouders op een rijtje gezet.

1. Is Curaçao veilig genoeg voor een student om stage te lopen?

Ons antwoord hierop is kort maar krachtig: ‘Ja’. Wij zeggen dit niet vanuit eigen belang, maar vanuit de overtuiging dat dit echt het geval is.

Curaçao is een eiland dat valt onder het Koninkrijk der Nederlanden. Het is een eiland met Nederlandse eigenschappen zoals taal en onderwijs, wet- en regelgeving. Een student krijgt dus niet een grote cultuurshock te verwerken alleen leren zij wel om te gaan met andere normen en waarden.

Zoals beschreven is Curaçao qua criminaliteit te vergelijken met een grote stad. Er zijn buitenwijken die je liever niet wilt bezoeken omdat de armoede daar hoog is waardoor het contrast tussen arm en rijk dan erg groot is. In de praktijk zijn in deze wijken de jongeren nooit te vinden, want er zijn geen bedrijven waar studenten stage lopen, er is geen huisvesting en er zijn geen winkels.

Als uw zoon of dochter zich als een beetje verstandig gedraagt is er geen enkele reden om aan te nemen dat Curaçao niet veilig zou zijn.

We hebben hier een uitgebreide blog over geschreven met meer informatie:
Internship on Curaçao dangerous? 

2. Hoe word ik op de hoogte gebracht bij een calamiteit?

Bij de inschrijving van een student of jong werkende vragen wij standaard naar de gegevens van een contactpersoon die thuis blijft. In de meeste gevallen bent u als ouder dit. Deze gegevens dient een student verplicht aan te leveren. 

Zo kunnen wij altijd het thuisfront bereiken indien dit nodig mocht zijn. Gelukkig is dit nog nooit gebeurd, maar we nemen graag het zekere voor het onzekere. 

3. Wat kost een stage op Curaçao?

Stage lopen op Curaçao heeft een kostenplaatje die vooraf redelijk goed in te schatten is. Denk bijvoorbeeld aan de vaste eenmalige kosten zoals een vliegticket, bemiddelingskosten, kosten voor de verplichte vergunning etc.

Naast de eenmalige kosten zijn er ook de terugkerende lasten zoals huur, boodschappen en verzekering. Om uw zoon of dochter hierin te begeleiden hebben wij een superhandige budgetplanner waarbij je vooraf kunt berekenen wat de lasten zijn. Deze planner is te downloaden zodra uw kind een account heeft bij CuraStage.

Een kleine inschatting van de kosten voor het levensonderhoud hebben wij alvast vermeld in deze blog: Cost of living on Curaçao

4. Welke verzekeringen heeft mijn kind nodig?

Uw zoon of dochter hoeft zich niet uit te schrijven in Nederland om te mogen stage lopen of te werken op Curaçao. Je mag namelijk 8 maanden buiten Nederland verblijven en ingeschreven blijven.

De zorgverzekeringsplicht vanuit Nederland loopt dus gewoon door. Wij adviseren altijd om een reisverzekering af te sluiten zodat eventuele (extra) medische kosten vergoed worden. Let hierbij wel op dat er wordt gekozen voor een Werelddekking en niet alleen voor een Europese dekking.

Er bestaan speciaal verzekeringen voor studenten die stage gaan lopen in het buitenland en dus ook voor Curaçao!

5. Welke rol speelt CuraStage bij het regelen van een stage?

CuraStage helpt niet alleen bij het regelen van een stageplaats of werkplek maar nog veel meer! We zijn een allround bemiddelingsbureau die het gehele proces in vijf grove delen splitst, namelijk:

1. Stageplaats of werkplek vinden
2. Huisvesting regelen
3. Vervoer regelen
4. Vergunning regelen 
5. Ophalen vanaf het vliegveld 
 
Zoals u kunt lezen, regelen wij het gehele proces en komt uw dochter of zoon niet voor verrassingen te staan en kan de tijd op Curaçao goed voorbereid beginnen. 

Why choose CuraStage?

Fair rates

At CuraStage you pay a transparent & affordable rate for the work we perform for you. Better quality for less money.

CuraStage account

In your own account at CuraStage you will find all relevant information, a free XXL budget planner and you can get in touch with other young people.

Located in Curacao

CuraStage has been established in Curaçao for years. Thanks to our broad network, we know exactly what is going on in Curaçao and what to take into account.

Choose your accommodation

At CuraStage you are free to choose your own accommodation. We do not charge a commission to the accommodation and can therefore always give honest advice.

Nice discounts!

If you work or do an internship on Curaçao through CuraStage, you will receive very nice discounts! You can go diving, sail to Klein Curaçao or have a delicious dinner.

Easily accessible

We are open six days a week and can be reached via email, telephone & WhatsApp. In addition, you can always physically visit our office.

6. Waarom een stagebureau inschakelen in plaats van zelf regelen?

We kunnen uiteraard redenen benoemen waarom het juist goed is om alles zelf te regelen en dat het natuurlijk bemiddelingskosten bespaart. Maar we zouden niet bestaan als bemiddelingsbureau als het allemaal eenvoudig te regelen valt. Het begint er namelijk mee dat wij gevestigd zijn op Curaçao en wij kunnen dus goed beoordelen of een bedrijf geschikt is voor de student of juist niet. Wat past er wel en welke match is het meeste succesvol?

Curaçao staat niet bekend als het snelst reagerende eiland en daar zal uw zoon of dochter zeker tegenaan gaan lopen ook wanneer ze op het eiland zijn. Dit is een feit en niets aan te veranderen, maar het niet kunnen vinden van een stage vanwege het uitblijven van een reactie? Dat is erg zuur en maakt het super lastig om alles te regelen. Dan hebben we het nog niet eens over de verplichte vergunning die aangevraagd dient te worden bij de overheid van Curaçao.

Een fout of een ‘vergeten-te-regelen’ komt helaas vaak voor waarbij wij worden gebeld als het al te laat is. Daarom adviseren wij minimaal 2-3 maanden voor de startdatum al bij ons aan te melden zodat er ruimte is om het een en ander te regelen.

Het is de grootste nachtmerrie van iedere ouder en student dat ze hier aankomen op het vliegveld en er ontbreken documenten of dingen zijn niet goed afgestemd en geregeld. Via CuraStage voorkomen wij dit en zorgen we ervoor dat de start van deze fantastische ervaring soepel en goed verloopt! De ellende weegt dus niet op tegen de vergoeding.

Voor scholen

Studenten hebben bij de meeste opleidingen de mogelijkheid om stage te lopen en dan ook in het buitenland! Super, wij ondersteunen deze initiatieven altijd omdat het een unieke ervaring is die zowel op professioneel als persoonlijk vlak bijdraagt aan de ontwikkeling van de student. 
 
Hierbij is het wel fijn dat alles goed geregeld wordt en u als school de student op pad kunt sturen om het geleerde in praktijk toe te passen en praktijkervaring op te doen. 
 
CuraStage zorgt ervoor dat de student goed voorbereid richting Curaçao komt om stage te lopen. Hierbij regelen wij onder andere:
– Een passende stageplaats die goed gekeurd is door zowel de student als de opleiding.
– Huisvesting
– Vervoer
– Verplichte stagevergunning
– Transfer vanaf het vliegveld naar de huisvesting. 
 
Uiteraard kan de student naar extra diensten vragen wanneer dit gewenst is. Denk hierbij aan een lokale SIM-kaart en bijvoorbeeld linnengoed. Vanuit een goede start zijn bovenstaande elementen van belang. 
 
Sommige scholen vinden het belangrijk dat de student zelf een passende stageplaats of opdracht regelt. In de praktijk blijkt dit erg lastig op Curaçao, maar hiervoor is het ook mogelijk om bij CuraStage samenstel pakketten af te nemen waarbij we alleen de gewenste onderdelen regelen.
 
Zo kan de student bijvoorbeeld zelf een stage regelen en/of huisvesting en de rest uit handen geven. Alles is dus mogelijk! 
 
Heeft u als school interesse om samen te werken of nog vragen? Dan komen wij graag met u in contact. Wij kunnen u voorzien van folders en andere informatie. 
 
Alle pakketten en tarieven kunt u hieronder vinden. 
CuraStage

Not all accommodations on Curaçao have standard linen available. That is why we offer this service. That saves a lot of space in your suitcase ;-) 

The linen consists of a pillow, bottom sheet and duvet cover. On Curaçao we do not sleep under blankets because of the heat. There are no towels. 

If you use our pick-up service, you will receive your linen directly at Hato, otherwise you can pick it up at our office.  

CuraStage

Calling each other on Curaçao is very expensive. That is why a local SIM card is definitely recommended. 

You put this SIM card in your phone, but you keep your normal WhatsApp number. This way you can call and app with the home front & friends via WhatsApp as you are used to.

You can then call each other on Curaçao at a local rate with your new local telephone number.

If you have a pick-up service, you will receive your SIM card directly at Hato, otherwise you can pick it up at our office.  

CuraStage