Carnaval op Curaçao

Carnaval op Curacao
4.7
(3)

Ieder voorjaar is het weer tijd voor het grootste volksfeest van het eiland, Carnaval op Curaçao! Met de mooiste praalwagens, kleurrijke thema-kostuums en de traditionele tumba is het een uniek volksfeest. Dit feest trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Dit moet je meemaken dus! Chantal heeft ook Carnaval meegemaakt en vertelt er alles over in haar blog.

Het feest wordt ingeluid door de competities van de Prins, de Pancho en de Koningin bij de 3 leeftijdscategorieën. Je hebt de categorie kinderen, tieners en volwassenen. De Prins en de Pancho zijn altijd een duo en worden door hun carnavalsgroepen of scholen afgevaardigd om hun boodschap over carnaval naar voren te brengen. De regels zijn heel erg streng, want de Prins en de Pancho zijn de sleuteldragers van de stad en zij openen het officiële carnaval!

Carnaval op Curaçao is een spectaculair feest dat jaarlijks het eiland in vuur en vlam zet. Het is een kleurrijk en levendig evenement dat de lokale cultuur, muziek en tradities viert. Het is een tijd waarin de straten van Curaçao worden omgetoverd tot een bruisend carnavalsparadijs, vol opwinding en vreugde.

De festiviteiten beginnen al vroeg in het jaar, met de voorbereidingen die maanden van tevoren beginnen. Elke wijk en gemeenschap op het eiland komt samen om hun eigen carnavalsgroepen te vormen en creatieve kostuums en praalwagens te ontwerpen. Deze groepen, ook wel “tambú- of tumba-groepen” genoemd, repeteren intensief om hun dans- en zangoptredens tijdens de carnavalsoptochten te perfectioneren.

Wanneer carnaval eindelijk aanbreekt, is de sfeer euforisch. De straten worden gevuld met opzwepende muziek, waaronder de kenmerkende tumba, een ritmische muziekstijl die typerend is voor Curaçao. Mensen dansen en zingen uitbundig, terwijl kleurrijke kostuums, veren en glitters de omgeving verfraaien.

De hoogtepunten van het carnaval zijn de Gran Marcha, een grote parade waarbij de straten van de hoofdstad Willemstad worden ingenomen door kleurrijke praalwagens en dansende groepen, en de verkiezing van de carnavalskoningin. Deze evenementen trekken duizenden toeschouwers van over de hele wereld aan, die zich laten meeslepen door de opwinding en energie van het spektakel.

Koningin van het Carnaval op Curaçao!

Daarnaast heb je de Koningin waarbij het gaat om uitstraling, kwaliteit en talent. De uiteindelijke carnavalskostuum gaat zelfs mee naar het zomercarnaval in Rotterdam. Bovendien gaat het kostuum mee naar de titel ‘International Queen of Carnival’.

Wanneer het carnaval officieel is begonnen zijn er allemaal verschillende parades! Zo heb je het kindercarnaval, de tiener parade, de carnaval Bandabou, de Gran Marcha, het kindervaarwel carnaval parade en de grote vaarwel carnaval parade. Tijdens deze parades wordt er de traditionele tumba gespeelt! Dit is een muziekstijl die nauw verwezen is met de geschiedenis van de Nederlandse Antillen. Dit komt omdat ze door Afrikaanse slaven werden meegebracht.

Optochten bij Carnaval op Curaçao

Van alle optochten is de Gran Marcha de grootste, namelijk wel 6,5 kilometer lang! In de Gran Marcha lopen gemiddeld 30 verschillende groepen mee van zowel nationale als internationale afkomst. Al deze groepen hebben verschillende thema’s, waardoor er in combinatie met de traditionele tumba een super mooie optocht ontstaat met een prachtig kleur- en muziekspektakel!

Om alle optochten te kunnen bekijken zijn de locals wekenlang bezig geweest met het bouwen van tribunes en het plaatsen van banken en stoeltjes. Vaak zijn het zelfgemaakte tribunes en karren vanwaar ze de optochten bekijken. Hopelijk zijn ze een beetje stevig en veilig gebouwd

Afscheidsparade Carnaval op Curaçao

Ten slotte is er de afscheidsoptocht, de Marcha di Despedida! Deze optocht vindt op de laatste avond plaats en is super gezellig, omdat alle groepen hun wagens met lichtjes hebben versierd. Dit allemaal om het carnavalsfeest nog één keer te laten schitteren. Wanneer de klok dan ook twaalf uur heeft geslagen wordt er een pop genaamd Rei Momo verbrand. Dit is een belangrijke gebruik, omdat de manier waarop de Rei Momo uiteindelijk in elkaar valt een spirituele boodschap uitdraagt.

Wil je meer weten over Carnaval en wat de regels zijn? Hier vind je alle informatie!

Hoe beoordeel jij deze post?

Klik op een ster om ons te beoordelen, wij waarderen het enorm!

Top dat je onze post leuk vindt!

Volg ons ook op Social Media

Het spijt ons dat deze post niet nuttig voor je was

Laten we dit direct verbeteren.

Wil jij ons vertellen waar het aan ligt? Dan pakken wij het op!

Alinea's:

Aanmelden bij CuraStage

Het CuraStage dream-team helpt jou graag bij het realiseren van een onvergetelijk avontuur op Curaçao. Betaal niet teveel, je kunt zelf bepalen van welke diensten je wel en geen gebruik wilt maken! 

Wil jij geen stage of (vrijwiligers-) werk maar alleen huisvestiging, vervoer of jouw vergunning door CuraStage laten regelen? Dan kun je ervoor kiezen om alleen losse diensten af te nemen. 

© 2017 - 2024 | CuraStage, het stagebureau op Curaçao

Veelgestelde vragen

De kosten voor huisvesting op Curaçao liggen gemiddeld rond de 850 ANG per maand. Dat komt neer op 425 Euro per maand. Je hebt dan een kamer in een studentenhuis. Wil je liever een studio of een kamer met bijvoorbeeld een eigen badkamer? Dan betaal je rond 500 euro per maand.

Bij de ene huisvesting is dit inclusief gas water en elektra en bij de andere huisvesting moet je nog een vergoeding hiervoor betalen. Als je een vergoeding moet betalen is dit rond de 50 euro per maand. 

Als je een autorijbewijs hebt is het aan te raden om een auto te huren omdat je dan overal naar toe kunt gaan. Voor het huren van een auto moet je rekenen op 950 ANG (dus 475 euro) per maand en dan heb je een degelijke auto met WA verzekering. Een WA verzekering is dat schade aan een andere auto verzekert is, maar schade aan jouw eigen auto moet je betalen aan de verhuurder. Vaak wordt dit verrekend met de borg die je moet betalen. De borg bedraagt over het algemeen een maand huur. 

Daarnaast kun je soms kiezen voor een all risk verzekering. Dit houdt in dat de schade aan andere auto’s gedekt is en ook de schade die jij veroorzaakt aan jouw auto. Je betaalt dan wel borg/eigen risico en dit wordt dan ingehouden. Maak je dus een ongeluk en heb je borg betaald van een x bedrag? Dan krijg je vaak dit bedrag niet meer terug tenzij de schade ‘goedkoper’ is dan jouw betaalde borg. 

Voor een scooter hoef je boven de 18 jaar geen speciaal rijbewijs te hebben. Heb je dus geen autorijbewijs? Dan kun je een scooter huren! Je moet rekenen op 275 euro per maand aan huurkosten voor een scooter. 

De kosten voor een verplichte stage- of werkvergunning zijn eenmalig tussen de 320 euro (voor stage) en 365 euro (voor werk en vrijwilligerswerk). Deze kosten betaal je niet aan CuraStage maar betaal je aan de gemeente waarin je woont en geboren bent + de overheid van Curaçao. 

Uiteraard zorgt CuraStage ervoor dat je de juiste bedragen overmaakt aan de juiste partijen en dienen wij je vergunning in als je deze dienst afneemt.

Dit is een iets lastigere inschatting omdat wij op voorhand niet weten wat jouw eet en drinkbehoeftes zijn ;) Maar als je rekening houdt met 350 – 500 euro per maand voor ‘het leven’ op Curaçao dan moet het te doen zijn!

Voor de diensten van CuraStage betaal je een vergoeding. Voor dit bedrag kunnen wij namelijk de beste service bieden en jouw vragen beantwoorden. Dit is een eenmalig bedrag dat je in twee delen betaalt, namelijk de aanbetaling en de restant betaling na het vinden van die leuke stage of job.

We maken onderscheid tussen:
Stagetarieven
Werktarieven
Vrijwilligerstarieven

CuraStage

Niet alle huisvestingen op Curaçao hebben standaard linnengoed aanwezig. Vandaar dat wij deze service aanbieden. Dat scheelt een hoop ruimte in je koffer ;-) 

Het linnengoed bestaat uit een hoofdkussen, onderlaken en dekbedovertrek. Op Curaçao slapen wij niet onder dekens vanwege de warmte. Er zitten geen handdoeken bij. 

Als je gebruik maakt van onze ophaalservice, krijg je jouw linnengoed direct op Hato en anders kun je deze ophalen bij ons op kantoor.  

CuraStage

Onderling bellen op Curaçao is erg duur. Daarom is een lokale simkaart zeker aan te raden. 

Deze simkaart stop je in je telefoon, maar je behoudt hierbij wel je normale WhatsApp nummer. Zo kun je via WhatsApp bellen en appen met het thuisfront & vrienden zoals je gewent bent.

Onderling bel je op Curaçao dan tegen lokaal tarief met je nieuwe lokale telefoonnummer.

Als je ophaalservice hebt, krijg je jouw simkaart direct op Hato en anders kun je deze ophalen bij ons op kantoor.  

CuraStage
WhatsApp openen
1
Scan de code
🌴CuraStage
Hoi, heb jij een vraag over stage of werken op Curacao? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag!