Cultuur van Curaçao

Cultuur van Curacao
4
(14)

Als je naar Curaçao komt voor stage of om te werken is het handig om vooraf al wat te lezen over de cultuur van Curaçao. Curaçao behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden maar je vindt hier vele invloeden van andere culturen. Dit maakt Curaçao ook zo uniek en we weten zeker dat je je hier gelijk thuis zult voelen. 

Wie is de Curaçaoënaar? 

Curaçao heeft zo’n 150.000 geregistreerde inwoners. Curaçao kent zeer diverse bevolkingsgroepen. De meerderheid is Creool. Dit zijn mensen van gemengde Afrikaanse en Europese afkomst die als inheems worden beschouwd. Daarnaast zijn er ook veel Nederlanders, Chinezen, Libanezen, Portugezen, Surinamers, Venezolanen, Brits-West-Indiërs, Dominicanen, Haïtianen en Colombianen. Er wonen ongeveer 110 verschillende culturen op Curaçao! 

Onderdelen van de cultuur van Curaçao

De taal op Curaçao

Nederlands was lange tijd de enige officiële taal, maar sinds 2007 zijn Papiaments en Nederlands gezamenlijk officiële talen. Papiaments is ook moedertaal voor de meeste inheemse Curaçaoënaars. Naast deze talen spreekt men ook Spaans en Engels. Verreweg de meeste Curaçaoënaars beheersen alle hiervoor genoemde talen in meerdere of mindere mate, maar er zijn ook buitenlanders die andere talen spreken als Frans, Arabisch, Haïtiaans, Portugees en in mindere mate Chinees.

Bij een recente volkstelling was de meest gesproken thuistaal voor 73% van de bevolking Papiaments, voor 9% Spaans, voor 8% Engels en voor 8% Nederlands en 2% een andere taal.

De vlag van Curaçao

De vlag van Curaçao is natuurlijk lekker tropisch blauw met een gele streep en twee witte sterren bovenaan. De grote ster staat voor Curaçao en de kleine voor Klein Curaçao. Het blauw staat voor de lucht en de zee, van elkaar gescheiden door een gele zonnestraal.

De vlag werd aangenomen op 2 juli 1984. Sindsdien wordt op 2 juli de “Dia di bandera” gevierd. Dit is ook een officiële feestdag op Curaçao. 

Geloof op Curaçao

Het grootste gedeelte van de bevolking op Curaçao is Rooms-Katholiek. Daarnaast heb je ook veel Jehova’s en vind je in kleine getalen protestanten, joden en moslims. Geloof is dus wel belangrijk en de meeste mensen gaan naar de kerk. Dit levert ook mooie kerken op en deze behoren zeker tot de cultuur van Curaçao. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer kenmerken die behoren tot de cultuur van Curaçao. Een belangrijke die we ook niet mogen vergeten is dat alles hier lekker langzaam gaat. Niemand haast zich en doet net of hebben ze alle tijd. Oké, dat geldt niet voor in het verkeer want dan kunnen ze wel snel en ongeduldig zijn. Mocht je dus straks iets moeten regelen, haast je niet want dat doen ze hier zeker niet! 

Lokaal eten op Curaçao

De cultuur van Curaçao heeft haar eigen keuken. De cultuur van Curaçao is rijk aan heerlijke gerechten. Eén populair lokaal gerecht is geitenvlees. Het is mals vlees en vol van smaak. Op Curaçao wordt veel Karni stobá (stoofschotel) gegeten. De antilliaanse stoofschotel wordt gemaakt met rundvlees. Ook wordt er in de cultuur van Curaçao veel vis gegeten. Doordat Curaçao omringt is door water, wordt hier dagelijks vis gevangen. Je zult hier dus veel vers vis eten.

De meest populaire vis op Curaçao is de Red Snapper. In de cultuur van Curaçao is Banana hasá (gebakken banaan) een populair bijgerecht bij het eten. Voor een kleine snack kun je bij bijna alle supermarkten pastechi halen. Dit is een pasteitje gevuld met kaas, rundvlees of kip. Pastechi wordt over het algemeen in de ochtend gegeten. Heb je ’s avonds nog trek. Om 21.00 gaan de meeste Truk’í Pans open. Hier kun je eten afhalen. Bekijk hier allemaal lokale restaurants!

Hoe beoordeel jij deze post?

Klik op een ster om ons te beoordelen, wij waarderen het enorm!

Top dat je onze post leuk vindt!

Volg ons ook op Social Media

Het spijt ons dat deze post niet nuttig voor je was

Laten we dit direct verbeteren.

Wil jij ons vertellen waar het aan ligt? Dan pakken wij het op!

Alinea's:

Aanmelden bij CuraStage

Het CuraStage dream-team helpt jou graag bij het realiseren van een onvergetelijk avontuur op Curaçao. Betaal niet teveel, je kunt zelf bepalen van welke diensten je wel en geen gebruik wilt maken! 

Wil jij geen stage of (vrijwiligers-) werk maar alleen huisvestiging, vervoer of jouw vergunning door CuraStage laten regelen? Dan kun je ervoor kiezen om alleen losse diensten af te nemen. 

© 2017 - 2024 | CuraStage, het stagebureau op Curaçao

Veelgestelde vragen

De kosten voor huisvesting op Curaçao liggen gemiddeld rond de 850 ANG per maand. Dat komt neer op 425 Euro per maand. Je hebt dan een kamer in een studentenhuis. Wil je liever een studio of een kamer met bijvoorbeeld een eigen badkamer? Dan betaal je rond 500 euro per maand.

Bij de ene huisvesting is dit inclusief gas water en elektra en bij de andere huisvesting moet je nog een vergoeding hiervoor betalen. Als je een vergoeding moet betalen is dit rond de 50 euro per maand. 

Als je een autorijbewijs hebt is het aan te raden om een auto te huren omdat je dan overal naar toe kunt gaan. Voor het huren van een auto moet je rekenen op 950 ANG (dus 475 euro) per maand en dan heb je een degelijke auto met WA verzekering. Een WA verzekering is dat schade aan een andere auto verzekert is, maar schade aan jouw eigen auto moet je betalen aan de verhuurder. Vaak wordt dit verrekend met de borg die je moet betalen. De borg bedraagt over het algemeen een maand huur. 

Daarnaast kun je soms kiezen voor een all risk verzekering. Dit houdt in dat de schade aan andere auto’s gedekt is en ook de schade die jij veroorzaakt aan jouw auto. Je betaalt dan wel borg/eigen risico en dit wordt dan ingehouden. Maak je dus een ongeluk en heb je borg betaald van een x bedrag? Dan krijg je vaak dit bedrag niet meer terug tenzij de schade ‘goedkoper’ is dan jouw betaalde borg. 

Voor een scooter hoef je boven de 18 jaar geen speciaal rijbewijs te hebben. Heb je dus geen autorijbewijs? Dan kun je een scooter huren! Je moet rekenen op 275 euro per maand aan huurkosten voor een scooter. 

De kosten voor een verplichte stage- of werkvergunning zijn eenmalig tussen de 320 euro (voor stage) en 365 euro (voor werk en vrijwilligerswerk). Deze kosten betaal je niet aan CuraStage maar betaal je aan de gemeente waarin je woont en geboren bent + de overheid van Curaçao. 

Uiteraard zorgt CuraStage ervoor dat je de juiste bedragen overmaakt aan de juiste partijen en dienen wij je vergunning in als je deze dienst afneemt.

Dit is een iets lastigere inschatting omdat wij op voorhand niet weten wat jouw eet en drinkbehoeftes zijn ;) Maar als je rekening houdt met 350 – 500 euro per maand voor ‘het leven’ op Curaçao dan moet het te doen zijn!

Voor de diensten van CuraStage betaal je een vergoeding. Voor dit bedrag kunnen wij namelijk de beste service bieden en jouw vragen beantwoorden. Dit is een eenmalig bedrag dat je in twee delen betaalt, namelijk de aanbetaling en de restant betaling na het vinden van die leuke stage of job.

We maken onderscheid tussen:
Stagetarieven
Werktarieven
Vrijwilligerstarieven

CuraStage

Niet alle huisvestingen op Curaçao hebben standaard linnengoed aanwezig. Vandaar dat wij deze service aanbieden. Dat scheelt een hoop ruimte in je koffer ;-) 

Het linnengoed bestaat uit een hoofdkussen, onderlaken en dekbedovertrek. Op Curaçao slapen wij niet onder dekens vanwege de warmte. Er zitten geen handdoeken bij. 

Als je gebruik maakt van onze ophaalservice, krijg je jouw linnengoed direct op Hato en anders kun je deze ophalen bij ons op kantoor.  

CuraStage

Onderling bellen op Curaçao is erg duur. Daarom is een lokale simkaart zeker aan te raden. 

Deze simkaart stop je in je telefoon, maar je behoudt hierbij wel je normale WhatsApp nummer. Zo kun je via WhatsApp bellen en appen met het thuisfront & vrienden zoals je gewent bent.

Onderling bel je op Curaçao dan tegen lokaal tarief met je nieuwe lokale telefoonnummer.

Als je ophaalservice hebt, krijg je jouw simkaart direct op Hato en anders kun je deze ophalen bij ons op kantoor.  

CuraStage
WhatsApp openen
1
Scan de code
🌴CuraStage
Hoi, heb jij een vraag over stage of werken op Curacao? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag!