Openbaar vervoer op Curaçao

Openbaar vervoer op Curacao
4.4
(13)

Tsjaa niet iedereen die komt stage lopen of werken op Curaçao heeft een rijbewijs en dat is op zich ook geen probleem aangezien er openbaar vervoer op Curaçao aanwezig is. Wel moet je er rekening mee houden dat het openbaar vervoer bij jou thuis waarschijnlijk stukken beter is georganiseerd dan hier op Curaçao. Dit is ook de reden dat de meeste studenten en jong werkenden een auto huren op Curaçao. 

Openbaar vervoer op Curaçao

Het openbaar vervoer wordt eigenlijk door een bedrijf op het eiland geregeld, namelijk het ABC (Autobus bedrijf Curaçao). Zij zorgen ervoor dat de meeste locaties worden voorzien van busverkeer. Zo kun je met de bus van het oosten van Curaçao naar het westen rijden. 

Je herkent een bus natuurlijk uit duizenden en je kunt gewoon bij de bushalte gaan staan totdat er een bus voorbij rijdt. Je hebt hier geen dienstkaarten bij de bushaltes staan dus het is maar afwachten wanneer de bus komt. De grote bussen hebben vaak wel een vast dienstreglement en daar kun je wel van op aan. 

Op het eiland zijn veel bushaltes, je hoeft dus nooit ver te lopen naar de bushalte of eindbestemming. De meeste bussen rijden doordeweeks om het uur, de langere ritten richting het westen rijden om de 2 uur en de ritprijzen liggen tussen 1,50 ANG tot 3,50 ANG en dit reken je gewoon direct af bij de buschauffeur, wel zo makkelijk. 

Kleine bussen op Curaçao

Naast de grote bussen heb je ook nog kleine busjes voor ongeveer 9 personen. Je herkent ze gemakkelijk aan de kentekenplaat want hier staat dan BUS + een nummer op. Achter het raam staat vaak een blaadje met de regio’s waar ze naar toe rijden. Wel zo makkelijk als je er eentje wilt aanhouden. Je hoeft hiervoor niet per se bij een bushalte te staan, want je kunt gewoon zwaaien en ze stoppen. Tegen een kleine meerprijs zetten ze je af waar je naar toe wilt. 

Heb je dus geen rijbewijs? Niet getreurd want deze kleine busjes vind je overal op Curaçao en ze rijden overdag vaak op en neer. Met een beetje mazzel raak je bevriend met de buschauffeur en weet hij waar hij je moet oppikken en afzetten. 

Taxi’s op Curaçao

Er rijden ook taxi’s op het eiland, deze zie je vooral s’avonds. Taxi’s zijn natuurlijk erg handig wanneer je na het stappen naar huis wilt en je zelf niet meer kan rijden. Zorg hierbij wel dat je van tevoren de prijs bespreekt, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Er bestaan voor taxiritten wel standaard tarieven. Als je met een grote groep bent dan heb je natuurlijk per persoon goedkoper uit. Voor een ritje van ongeveer 30 minuten ben je ongeveer 70 gulden kwijt. 

Auto huren op Curaçao

Ga je stage lopen of werken op Curaçao en heb je een rijbewijs? Dan raden wij altijd aan om een auto te huren. Zo ben je flexibel om te gaan en te staan waar je wilt. Daarnaast ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer op Curaçao en kun je eventueel een auto delen met je medebewoners. 

Twijfel je of je een auto gaat kopen of huren, wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet! Check het hier.

Bussen op Curaçao

Het openbaar vervoer op Curaçao wordt hoofdzakelijk verzorgd door bussen. Een van de belangrijkste vervoersmaatschappij op het eiland is het Autobusbedrijf Curaçao. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van het openbaar vervoer op Curaçao:

  1. Bussen: Het busnetwerk op Curaçao is redelijk uitgebreid en de bussen zijn een populaire manier van reizen voor zowel lokale bewoners als toeristen. Je kunt bijna overal wel komen met de bus.
  2. Routes: De busroutes op Curaçao hebben meestal Willemstad als vertrekpunt en bestrijken verschillende delen van het eiland. De belangrijkste busstations bevinden zich in Punda en Otrobanda. Daarnaast heb je langs de wegen voldoende bushaltes om op te stappen.
  3. Dienstregeling: Het openbaar vervoer op Curaçao heeft geen strikte dienstregeling zoals in sommige andere landen. De bussen vertrekken meestal wanneer ze vol zijn, wat betekent dat de frequentie van de busdiensten kan variëren, vooral buiten de drukke tijden. Het is raadzaam om wat extra tijd in te plannen als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer.

Hoe beoordeel jij deze post?

Klik op een ster om ons te beoordelen, wij waarderen het enorm!

Top dat je onze post leuk vindt!

Volg ons ook op Social Media

Het spijt ons dat deze post niet nuttig voor je was

Laten we dit direct verbeteren.

Wil jij ons vertellen waar het aan ligt? Dan pakken wij het op!

Alinea's:

Aanmelden bij CuraStage

Het CuraStage dream-team helpt jou graag bij het realiseren van een onvergetelijk avontuur op Curaçao. Betaal niet teveel, je kunt zelf bepalen van welke diensten je wel en geen gebruik wilt maken! 

Wil jij geen stage of (vrijwiligers-) werk maar alleen huisvestiging, vervoer of jouw vergunning door CuraStage laten regelen? Dan kun je ervoor kiezen om alleen losse diensten af te nemen. 

© 2017 - 2024 | CuraStage, het stagebureau op Curaçao

Veelgestelde vragen

De kosten voor huisvesting op Curaçao liggen gemiddeld rond de 850 ANG per maand. Dat komt neer op 425 Euro per maand. Je hebt dan een kamer in een studentenhuis. Wil je liever een studio of een kamer met bijvoorbeeld een eigen badkamer? Dan betaal je rond 500 euro per maand.

Bij de ene huisvesting is dit inclusief gas water en elektra en bij de andere huisvesting moet je nog een vergoeding hiervoor betalen. Als je een vergoeding moet betalen is dit rond de 50 euro per maand. 

Als je een autorijbewijs hebt is het aan te raden om een auto te huren omdat je dan overal naar toe kunt gaan. Voor het huren van een auto moet je rekenen op 950 ANG (dus 475 euro) per maand en dan heb je een degelijke auto met WA verzekering. Een WA verzekering is dat schade aan een andere auto verzekert is, maar schade aan jouw eigen auto moet je betalen aan de verhuurder. Vaak wordt dit verrekend met de borg die je moet betalen. De borg bedraagt over het algemeen een maand huur. 

Daarnaast kun je soms kiezen voor een all risk verzekering. Dit houdt in dat de schade aan andere auto’s gedekt is en ook de schade die jij veroorzaakt aan jouw auto. Je betaalt dan wel borg/eigen risico en dit wordt dan ingehouden. Maak je dus een ongeluk en heb je borg betaald van een x bedrag? Dan krijg je vaak dit bedrag niet meer terug tenzij de schade ‘goedkoper’ is dan jouw betaalde borg. 

Voor een scooter hoef je boven de 18 jaar geen speciaal rijbewijs te hebben. Heb je dus geen autorijbewijs? Dan kun je een scooter huren! Je moet rekenen op 275 euro per maand aan huurkosten voor een scooter. 

De kosten voor een verplichte stage- of werkvergunning zijn eenmalig tussen de 320 euro (voor stage) en 365 euro (voor werk en vrijwilligerswerk). Deze kosten betaal je niet aan CuraStage maar betaal je aan de gemeente waarin je woont en geboren bent + de overheid van Curaçao. 

Uiteraard zorgt CuraStage ervoor dat je de juiste bedragen overmaakt aan de juiste partijen en dienen wij je vergunning in als je deze dienst afneemt.

Dit is een iets lastigere inschatting omdat wij op voorhand niet weten wat jouw eet en drinkbehoeftes zijn ;) Maar als je rekening houdt met 350 – 500 euro per maand voor ‘het leven’ op Curaçao dan moet het te doen zijn!

Voor de diensten van CuraStage betaal je een vergoeding. Voor dit bedrag kunnen wij namelijk de beste service bieden en jouw vragen beantwoorden. Dit is een eenmalig bedrag dat je in twee delen betaalt, namelijk de aanbetaling en de restant betaling na het vinden van die leuke stage of job.

We maken onderscheid tussen:
Stagetarieven
Werktarieven
Vrijwilligerstarieven

CuraStage

Niet alle huisvestingen op Curaçao hebben standaard linnengoed aanwezig. Vandaar dat wij deze service aanbieden. Dat scheelt een hoop ruimte in je koffer ;-) 

Het linnengoed bestaat uit een hoofdkussen, onderlaken en dekbedovertrek. Op Curaçao slapen wij niet onder dekens vanwege de warmte. Er zitten geen handdoeken bij. 

Als je gebruik maakt van onze ophaalservice, krijg je jouw linnengoed direct op Hato en anders kun je deze ophalen bij ons op kantoor.  

CuraStage

Onderling bellen op Curaçao is erg duur. Daarom is een lokale simkaart zeker aan te raden. 

Deze simkaart stop je in je telefoon, maar je behoudt hierbij wel je normale WhatsApp nummer. Zo kun je via WhatsApp bellen en appen met het thuisfront & vrienden zoals je gewent bent.

Onderling bel je op Curaçao dan tegen lokaal tarief met je nieuwe lokale telefoonnummer.

Als je ophaalservice hebt, krijg je jouw simkaart direct op Hato en anders kun je deze ophalen bij ons op kantoor.  

CuraStage