FAQ - Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op. 

CuraStage

Wij doen ons best om zo snel mogelijk die perfecte vacature voor jou te vinden. Wij hebben vele contacten met bedrijven op het eiland waardoor wij snel kunnen schakelen. Nadat wij een leuke en passende vacature hebben gevonden, stellen we je daar natuurlijk van op de hoogte! 

Je hoeft ons gelukkig nog niet direct te betalen! Je schrijft je eerst gratis & vrijblijvend in waarna je direct een kennismakingsgesprek gesprek kunt inplannen.

Als je na het online kennismakingsgesprek wilt dat wij voor je aan het werk gaan op zoek naar een leuke vacature, krijg je van ons een aanbetalingsfactuur ter hoogte van € 55,- bij een stagepakket. Bij werk- en vrijwilligerspakker is de aanbetaling 50% van het gekozen pakket. Na ontvangst van de aanbetaling zullen wij je profielschets opmaken en opzoek gaan naar een passende vacature voor jou.

Zodra wij deze vacature hebben gevonden en jij hier ook happy mee bent, krijg je van ons de restfactuur. Tijdens het inschrijfproces geef je al aan van welke diensten je gebruik wilt maken. Op de factuur zul je deze diensten dan ook terug vinden. Benieuwd naar onze pakketten? Bekijk snel onze pakketten en schrijf je daarna in! 

Je krijg de factuur van ons per mail en hierop staan alle bankgegevens waar je naar toe kunt overmaken. In de mail vindt je ook een betaallink voor i-Deal, PayPal, Bancontact en KBC.

De betaaltermijn die wij hanteren is 7 dagen dus je hebt een week te tijd om de factuur te voldoen. 

Ondanks dat wij op Curaçao gevestigd zijn, hanteren wij een Nederlandse bankrekening. Dit maakt het betalen eenvoudiger en hoef je geen onnodige bankkosten te maken.

Ons werk voor jou begint wanneer wij jouw inschrijfformulier hebben ontvangen, dus deze is cruciaal. 

Wij hebben verschillende inschrijfformulieren, namelijk voor stagiaires, werknemers en vrijwilligers. Via deze linken kun je het juiste inschrijfformulier invullen.

Bovenin op onze website staat de knop ‘Inschrijven’. Als je hier op klikt krijg je de drie verschillende opties. Klik op degene die voor jou van toepassing is en kies het pakket wat je graag wilt afnemen. Daarna kom je direct bij het gratis inschrijfformulier! 

Je kunt bij ons ervoor kiezen dat wij je ophalen vanaf het vliegveld Hato en naar je huisvesting brengen. Wel zo gemakkelijk als je net geland bent! De transfer houdt dus in dat wij je komen ophalen en wij brengen je persoonlijk naar je huisvesting. 

Je kunt deze service ook voor naar het Hato boeken, wanneer je weer naar huis gaat! 

De ophaalservice zit standaard in ons Alles in 1 pakket en je kunt er voorkiezen bij het Samenstel pakket. 

Het gebruik van je eigen SIM kaart op het eiland is hopi duur. Wanneer je dus voor langere tijd (meer dan een maand) op Curaçao verblijft adviseren wij altijd om een lokale SIM kaart te gebruiken! 

Houd er wel rekening mee dat je niet zoals in Europa overal bij de supermarkt een SIM kaart kunt kopen, hier moet je naar een speciale winkel en een nummertje trekken en wachten totdat je aan de beurt bent. Wij hebben dit ook als extra service bij onze pakketten zodat je direct een lokale SIM kaart in gebruik kunt nemen, wel zo handig. 

Wij werken met twee soorten pakketten, namelijk het Alles in 1 pakket en het Samenstel pakket. Zo kunnen wij iedereen en gepaste service verlenen. 

Je kunt de inhoud en de prijs van de pakketten bekijken via deze pagina! Daarnaast bieden wij bij ieder pakket dezelfde extra services aan welke handig zijn voor je start op Curaçao. 

Uit ervaring blijkt dat wij 99% van de gevallen een geschikte vacature hebben kunnen vinden en dus kunnen matchen. Je kunt er dus vanuit gaan dat wij ook iets geschikts en leuks voor jou vinden!

Omdat wij dit nooit kunnen garanderen, werken wij met een aanbetaling. Met de aanbetaling gaan wij direct voor je aan de slag en zo kunnen we ook optimale inspanningen leveren om die leuke vacature voor jou te regelen. Pas als wij een geschikte plek voor je hebben gevonden, betaal je het restant van het pakket.

Wanneer jij het inschrijfformulier hebt ingevuld, zullen wij contact met jou opnemen voor een intakegesprek via Teams. Hierdoor kunnen wij goed in kaart brengen wat jij verwacht en wat je precies zoekt. Aan de hand van deze informatie gaan wij voor jou op zoek en zullen wij bedrijven benaderen. 

Wanneer wij een geschikte plek voor je hebben gevonden, maken we dit kenbaar aan jou en gaan we zaken zoals Huisvesting en Vervoer regelen. 

Wij hebben een hele handige en overzichtelijke procedure voor je gemaakt, zodat je exact weet waar je in het proces zit en wat er nog komen gaat. 

Huisvesting

Wij selecteren de huisvestingen op nauwkeurige basis. We weten wie de beheerders zijn en hoe de huizen er van binnen uitzien. Uiteraard heeft het ene huis meer faciliteiten dan het andere huis. Het is dus maar net wat jij zoekt qua verblijf!

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan snel alle huisvestingen

Op het moment dat jij een voorkeur hebt aangegeven in welk huis je graag wilt verblijven, nemen wij contact op met de beheerder van het huis. Indien er een kamer vrij is dan brengen wij jou in contact met de beheerder en zul je met hen een contract afsluiten en dus ook daar de huur en borg voldoen. 

Wij als CuraStage staan buiten deze overeenkomst. Wij bemiddelen alleen bij het kiezen van een geschikte huisvesting. 

Ja zeker, wij hebben op de website diverse huisvestingen staan waaruit je kunt kiezen! Ieder huis heeft zijn eigen kenmerken en er is altijd wel een huis die bij je past. 

De een houdt bijvoorbeeld meer van een kleiner huis en de ander van een huis met meerdere huisgenoten zodat er altijd mensen aanwezig zijn. Je kunt op onze huisvesting pagina rustig de opties bekijken!

Vervoer

Super vervelend als je schade rijdt of een ongeluk hebt met de auto, maar dit kan natuurlijk gebeuren. 

Het belangrijkste is dat je ForenSys belt via 119. Laat ondertussen de auto staan zoals die staat, ook al blokkeer je de hele weg. Zij komen dan met een busje langs om foto’s te maken en maken een schaderapport op voor de verzekering. Vervolgens krijg je een bonnetje die je aan je autoverhuurder kunt afgeven. Hij of zij zal dit indienen bij zijn verzekering. 

Indien je WA verzekert bent met je auto dan kan het zo zijn dat je borg wordt ingehouden. Dit geldt ook voor je eigen risico bij een All Risk verzekering. 

Contacteer ook altijd je autoverhuurder als je schade hebt gereden of een ongeluk hebt gehad want zij moeten de verzekering inlichten!

Over het algemeen zijn de regels wel hetzelfde als in Nederland, maar de rijstijl is hier gewoon anders. Het is een kwestie van gunnen. Je laat mensen voor en mensen laten jou voor. De regel rechts gaat voor geldt wel maar wordt hier niet nageleefd. Pas dus altijd goed op wanneer je op een kruispunt bent. Je kunt beter te lang wachten dan gewoon voorrang nemen. 

Belangrijk: wanneer het heeft geregend op Curaçao kunnen de wegen erg glad worden omdat er veel olie op het wegdek ligt. Pas dus je snelheid aan in de bochten en houd rekening met een langere remweg. 

Benieuwd naar een paar verkeersregels? Via deze pagina kun je wat meer te weten komen over de verkeersregels. 

Aich en lekke band! Helaas gebeurt dat hier vaak dus geen paniek. Als je een lekke band hebt kun je kijken of je een reserveband in de auto hebt en de band verwisselen. 

Heb je geen reserveband of geen verstand van banden wisselen, dan kun je altijd je autoverhuurder bellen. Hij kan je vast uit de brand helpen en anders kun je 9247 bellen, dit is de Curaçaose Wegenwacht service. 

Tsjaa dit is niet het leukste klusje maar het is toch noodzakelijk om weer te kunnen rijden met je auto. 

Benieuwd hoe het werkt? De ANWB in Nederland heeft een perfecte beschrijving gemaakt van hoe je dit moet doen! Oh en mocht het dan alsnog niet lukken? Bel dan je autoverhuurder, hij kan je waarschijnlijk wel verder helpen. 

Dit antwoord is niet voor de hand liggend want ja er wordt gefietst op het eiland! Maaaaaaaar het is niet aan te raden omdat er geen fietspaden zijn op Curaçao. Je kunt dus niet overal komen en je moet je afvragen of het wel zo veilig is om te gaan fiesten op Curaçao. 

Er zijn niet voor niets maar 1 à 2 bedrijven die mountainbikes verhuren en geen ‘normale’ fietsen. Wil je toch echt gaan fietsen? Neem dan een sportschool abonnement en ga daar fietsen!

Tsjaa het is geen overbodige luxe. De temperaturen liggen iedere dag rond de 30 graden met een goed brandende zon, dus het kan lekker heet worden in de auto. 

Wij adviseren altijd om een auto met airco te huren, vooral als je wilt dat je haar er nog perfect uitziet na je auto rit. Met de ramen open kan leuk zijn, maar je kapsel zit na die tijd niet meer in model. 

Tickets

Het is de bedoeling dat jij zelf een ticket boekt. Zo heb je zelf de vrijheid om te kiezen via welke maatschappij je vliegt en kun je zelf alles naar wens selecteren. 

Je hebt twee maatschappijen die rechtstreeks vanuit Nederland naar Curaçao vliegen, namelijk TUI en KLM

Beide maatschappijen doen niet aan Last Minute deals. Uit ervaring blijkt dat zo vroeg mogelijk boeken het goedkoopste is. Daarnaast heb je ook altijd de KLM Werelddeal weken waarbij er altijd wel een korting is op een ticket naar Curaçao.

Er zijn ook altijd jongeren die zoeken naar goedkope tickets met tussenstops via Miami of Paramaribo. Wellicht kun je hier ook naar kijken. 

Zolang je nog niet je Verklaring van Rechtswege hebt ontvangen moet je een retourticket boeken. Curaçao wil er namelijk zeker van zijn dat je van plan bent om weer terug te keren naar je eigen land. 

Loop je stage? Dan zul je een retourticket moeten boeken omdat dit een voorwaarde is. 

Vaak boeken mensen een ticket bij KLM zodat ze eventueel de einddatum kunnen verschuiven wanneer ze langer willen verblijven op het eiland. 

Wanneer je jonger bent dan 18 jaar, dan mag je helaas nog niet zonder begeleiding vliegen. Je dient van tevoren hier rekening mee te houden aangezien ze op Hato (vliegveld Curaçao) hier streng mee omgaan. Je mag gelukkig wel met een machtiging van je ouders/voogd alleen vliegen. 

 Vlieg je met TUI dan kun je dit formulier invullen en meenemen:https://media.tuicontent.nl/faq/CCtotaal/naardebestemming/Reisvergunningminderjarigepassagier.pdf

 Vlieg je met KLM dan is het handig om even een brief te laten opstellen door een van je ouders/voogd met daarin de tekst dat je gemachtigd bent om alleen te vliegen en voeg daarbij het paspoort toe van degene die jou machtigt.   

Ja, om Curaçao binnen te komen heb je een geldig paspoort nodig wat nog minimaal zes maanden geldig is. Je kunt dus niet op je rijbewijs of ID kaart het land binnen komen. 

Nee, je kunt hier naar toe komen op basis van een retourticket en je paspoort. Wanneer je een dienst bij ons afneemt houdt het in dat je gaat stagelopen of werken en dan heb je een Verklaring van Rechtswege nodig. Hierdoor vervalt enige andere verplichting van het hebben van een visum. 

Dit geldt overigens alleen voor Nederlanders! Ben je geen Nederlander, neem dan contact met ons op zodat we kunnen uitzoeken welke documenten je nodig hebt. 

Vergunning

In beginsel mag een Nederlander zes maanden per twaalf maanden als toerist op Curaçao verblijven. Echter, wanneer je gaat werken, stagelopen of zelfs vrijwilligerswerk gaat doen heb je een Verklaring van Rechtswege nodig. Heb je deze niet? Dan bevindt je je illegaal op de werkvloer. 

Voor je komst naar Curaçao is het dus verplicht om deze Verklaring van Rechtswege aan te vragen. Geen paniek, wij kunnen dit voor je doen. Dit zit standaard in ons Alles in 1 pakket en je kunt het als optie nemen bij het Samenstel pakket. 

Dit hangt af van het doel van jouw verblijf op Curaçao.

Als je gaat stage lopen dan krijg je een Verklaring van Rechtswege op basis van de duur van jouw stageovereenkomst. 

Ga je werken of vrijwilligerswerk doen, dan krijg je een Tewerkstellingsvergunning voor onbepaalde tijd en kun je dus langer op het Curaçao verblijven. 

Nee, maar je moet wel een ED Card invullen. 

Voor vertrek regel je natuurlijk je Verklaring van Rechtswege en vervolgens vul je net voor je vertrek de online ED Card in. Op dit formulier vul je in waar je verblijft en wat je doel van het verblijf is. De douane kan hier eventueel vragen over stellen, maar daar hoef je je niet druk om te maken als je jouw papieren goed hebt geregeld. 

De ED Card kun je online invullen en uitprinten om mee te nemen in je handbagage. 

In beginsel hoef je je niet uit te schrijven en wanneer je gaat stagelopen is dit ook zeker niet handig! Of je je moet uitschrijven is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Ga je stage lopen, werken of vrijwilligerswerk doen voor korter dan 8 maanden? Dan hoef je je niet uit te schrijven. 
  • Blijf je langer dan 8 maanden? Dan zul je jezelf wel moeten uitschrijven uit Nederland. Na 8 maanden doet Nederland dit overigens ook automatisch alleen dan ben je dus niet meer verzekerd voor je ziektekostenverzekering. 

Het is dus altijd even handig om na te gaan welke situatie bij jou van toepassing is. 

Verzekering

Als je op Curaçao verblijft heb je een geldige en goede zorg- en reisverzekering nodig. Zorg dat je bij je reisverzekering aangeeft dat je wel een werelddekking nodig hebt want Curaçao valt niet onder Nederland of Europa.

Het kan ook handig zijn om een WA-verzekering af te sluiten. Bekijk ook hier naar de dekking en in hoeverre dit ongevallen dekt in het buitenland.

Mocht je jezelf moeten uitschrijven uit Nederland dan zul je particuliere verzekeringen moeten afsluiten en dus ook een nieuwe zorgverzekering. In dat geval raden wij Insure to Study aan. Wanneer je verzekert blijft bij jouw zorgverzekering raden wij JoHo Special Isis aan.

Ja zeker! Je weet maar nooit waar je gebruik van moet maken wat je uiteindelijk gewoon kunt terug vragen van je verzekering. 

Je kunt hier natuurlijk gewoon naar de huisarts maar de kosten zul je eerst zelf moeten betalen. Het kan dan wel handig zijn als je deze kosten kunt terugvorderen bij je verzekering. 

Let er wel op dat je een verzekering hebt met een dekking op Curaçao. 

Nee dit is niet nodig. Wanneer je korter dan acht maanden op Curaçao verblijft is het niet nodig om je uit te schrijven en ben je dus verplicht verzekerd in Nederland voor je ziektekosten. 

Blijf je wel langer dan acht maanden? Dan zul je jezelf moeten uitschrijven uit Nederland en dan stopt automatisch je zorgverzekering. Sluit dan wel een particuliere zorgverzekering zodat je altijd gedekt bent!

Curaçao

De moedertaal van de Curaçaoënaars is Papiaments: een creoolse mengeling van Afrikaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en de inboorlingentaal van de Arawakken. De officiële talen op Curaçao zijn Nederlands, Papiaments en Engels.

In plaatselijke tv-programma’s, in de Staten (het parlement) en op straat wordt echter voornamelijk Papiaments gesproken.

Wil je alvast wat woorden leren? Wij hebben een aantal woorden voor je geselecteerd!

Ja, het leven op Curaçao is een stuk duurder dan in Europa. Dit heeft er mee te maken dat alle goederen per vliegtuig of schepen hier op het eiland komen. Over deze goederen moeten invoerrechten betaald worden waardoor de prijs al hoger wordt. 

Niet alleen de prijzen zijn hoger maar het grootste probleem is dat de lonen lager liggen waardoor mensen minder te besteden hebben. 

Daarentegen is benzine wel een stuk goedkoper! 

Wist je dat water en elektriciteit ongeveer 10x zo duur is in Nederland? Wees dus extra zuinig op water en elektriciteit 

Ja hoor, bijna alle producten die je in Europa hebt, heb je hier ook. Wel zo fijn als je gehecht bent aan kaas, hagelslag, pindakaas en Thuisbezorgd.nl. 

Online shoppen op een eiland met een langste weg van 66 KM is niet echt aanwezig. Je kunt namelijk gewoon overal gemakkelijk naar toe rijden. 

Je hebt wel een aantal groothandels die doen aan online shoppen. Daarnaast is het wel populair om dingen uit Amerika te kopen en deze te laten bezorgen op het eiland. Alleen duurt dit wel erg lang en betaal je invoerrechten. 

Er is een tijdsverschil tussen Curaçao en Nederland. En de hoeveelheid uren hangt natuurlijk af van de wintertijd en zomertijd in Nederland. Op Curaçao wordt de tijd nooit verzet dus je hoeft hier geen rekening mee te houden. 

Tijdens de wintertijd verschilt het 5 uren waarbij het in Nederland 5 uren later is dan op Curacao. 

In de zomertijd verschilt het 6 uren waarbij het in Nederland 6 uren later is dan op Curacao. 

Als eerste is het wel belangrijk om in acht te nemen dat de lonen ongeveer de helft lager liggen in Europa. Waar je bijvoorbeeld in Nederland € 2000.- per maand verdient, verdien je op Curaçao 2000 ANG, dus € 1000,-. 

Wanneer je dus gaat stagelopen of werken kun je hiermee rekening houden. Heb niet het gevoel dat je onder betaald wordt, want iedereen hier op het eiland verdient dus minder dan dat ze in Nederland zouden doen. 

Nee, op Curaçao heb je de Antilliaanse Guldens (ANG) en kun je eventueel ook met Amerikaanse Dollars betalen. Met de Euro kom je hier niet ver, dus je hoeft geen cash geld in Euro’s mee te nemen naar Curaçao. 

Nee, dit is slechts mogelijk bij een 1 a 2 winkels op het eiland. Je kunt hier terecht met Antilliaanse Guldens (ANG) of Amerikaanse Dollars. Je kunt vooraf in Nederland dit al halen bij een wisselkantoor of je kunt hier gewoon pinnen. 

Let wel op dat je jouw bankpas op Werelddekking zet zodat je hier op Curaçao gewoon kunt pinnen!

Dit is natuurlijk een van de redenen waarom veel Europeanen naar Curaçao emigreren, het mooie weer!  En ja het is iedere dag dusdanig warm, 25 – 30 graden, waardoor je altijd een korte broek of jurkje aan kunt. 

Houd er wel rekening mee dat jouw werkgever of stagebedrijf eisen kan stellen aan kledingdracht. 

Vanaf oktober t/m januari heb je het zogenoemde regenseizoen waarin er zo nu en dan een bui kan vallen. Meestal is dit binnen 15 minuten weer weg gewaaid maar een enkele keer is het de hele dag bewolkt. Maar niet getreurd, de temperatuur blijft altijd lekker warm. 

In principe heeft Curaçao 110 volt in plaats van de bekende 220 volt, waardoor de stekkers er anders uit zien. Overigens is Curaçao ingespeeld op Europese apparaten en vind je bijna overal wel de ‘normale’ stopcontacten. 

Wil je goed voorbereid komen? Dan adviseren wij om een wereldstekker te kopen, die kun je altijd overal gebruiken!

Dit is niet verplicht maar wel aan te raden. 

Internet en bellen op het eiland is erg duur met een buitenlandse SIM kaart. Je loopt letterlijk leeg op deze kosten. 

Je kunt bij alle pakketten de extra service ‘lokale SIM kaart’ toevoegen en dan regelen wij dit voor jou. Het is namelijk niet zo eenvoudig als in Europa dat je bijna bij iedere supermarkt of telefoonwinkel je een SIM kaart kunt kopen. Hier heb je maar een paar punten waar dit kan en dan mag je achter in de rij aansluiten. 

Vaak hoor je verhalen dat Curaçao niet veilig zou zijn en dat er veel criminaliteit heerst. Curaçao is vergelijkbaar met een grote stad in Nederland en dus ook de veiligheid. Het belangrijkste wat wij je willen meegeven: ga ‘s avonds niet alleen op pad. 

‘Leven en laten leven’ is een belangrijk motto en houd het gezellig met iedereen! 

FAQ

Waarom voor CuraStage kiezen?

Eerlijke tarieven

Bij CuraStage betaal je een transparant & voordelig tarief voor de werkzaamheden die wij voor jou uitvoeren. Betere kwaliteit voor minder geld.

CuraStage account

In jouw eigen account bij CuraStage vind je alle relevante informatie, een gratis budgetplanner en kom je in contact met ander jongeren.

Gevestigd op Curaçao

Niet alle aanbieders online zijn echt gevestigd op Curaçao. CuraStage wel en weet daarom precies wat er speelt op het eiland, in de huisvestigingen etc.

Kies je huisvestiging

Bij CuraStage ben je vrij om je eigen huisvestiging te kiezen. Wij rekenen geen provisie naar de huisvestiging en kunnen daarom altijd eerlijk advies geven.

Leuke kortingen!

Als je via CuraStage gaat werken of stage lopen op Curaçao krijg je hele leuke kortingen! Je kunt o.a. gaan duiken, varen naar Klein Curaçao of heerlijk uiteten.

Bereikbaar

Niets is zo belangrijk als een goede communicatie. Wij zijn per mail, WhatsApp en telefonisch zes dagen per week bereikbaar voor al jouw vragen.

Ben je dus op zoek naar een leuke stageplaats of werkplek? Wacht dan niet langer en schrijf je in voor de leukste vacatures op Curaçao en plan direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons!

Bon Bini

Maak je keuze en schrijf je vrijblijvend in!

CuraStage

Niet alle huisvestingen op Curaçao hebben standaard linnengoed aanwezig. Vandaar dat wij deze service aanbieden. Dat scheelt een hoop ruimte in je koffer ;-) 

Het linnengoed bestaat uit een hoofdkussen, onderlaken en dekbedovertrek. Op Curaçao slapen wij niet onder dekens vanwege de warmte. Er zitten geen handdoeken bij. 

Als je gebruik maakt van onze ophaalservice, krijg je jouw linnengoed direct op Hato en anders kun je deze ophalen bij ons op kantoor.  

CuraStage

Onderling bellen op Curaçao is erg duur. Daarom is een lokale simkaart zeker aan te raden. 

Deze simkaart stop je in je telefoon, maar je behoudt hierbij wel je normale WhatsApp nummer. Zo kun je via WhatsApp bellen en appen met het thuisfront & vrienden zoals je gewent bent.

Onderling bel je op Curaçao dan tegen lokaal tarief met je nieuwe lokale telefoonnummer.

Als je ophaalservice hebt, krijg je jouw simkaart direct op Hato en anders kun je deze ophalen bij ons op kantoor.  

CuraStage
WhatsApp openen
1
Scan de code
🌴CuraStage
Hoi, heb jij een vraag over stage of werken op Curacao? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag!